ORUÇ MU? DİYET Mİ?

         Tuttuğumuz oruçlar, bizi kötü iş ve davranışlardan tutup  çevirmedikçe, bize diğer insanlarla paylaşacağımız güzel hasletler kazandırmadıkça, ramazan, gün boyu, iftar soframızın hazırlığı ve yiyeceğimiz nefis yiyeceklerin düşüyle geçirdeceğimiz bir diyet programına dönüşecektir.

"Diyanet - Bir hadis bir yorum"

Güncel
a
Sizlere bu sayfada Ramazan Ayı boyunca oruçla ilgili yazılar yazacağız. Elimizden geldiğince doğru, genel kabul görmüş Ramazan adetlerimizden bahsedeceğiz. Sürç-ü Lisan edersek şimdiden affola... LeProfBABA

HIRKA-İ ŞERİF AÇILDI

ORUCUN ÖNEMİ

Ramazanda rahmet kapıları açılır. Oruçlular cennete Reyyan kapısından girerler. Oruç mü'minin kalkanıdır.

Oruçluya iki sevinç vardır. Birincisi, dünyada iftarı açarken, ikincisi ise ahirette rabbine kavuştuğu zamandır.

Orucun sevabının sınırı yoktur. Oruç günahları siler, sabrı artırır.

Oruç tutana cennet vardır.

Ebu Hüreyre (r.a) rivayet edilmiştir; Resullah (s.a.v) şöyle buyurdu; "Ramazan ayında, ümmetime daha önceki ümmetlere verilmeyen beş özellik verilmiştir ki şunlardır: *Ümmetimin oruçlularının ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.  *İftar edinceye dek onlar için melekler bağışlanmalını dilerler. *Allah cennetini her gün süsleyip şöyle der: "Salih kullarım yakında sıkıntı ve ezadan kurtulacaklar ve sana gelecekler. *Azgın şeytanlar zincire vurulur. Onlar daha önce yaptıkları kötülükleri yapamazlar.

    Hz. Muhammed'e ait Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ikinci Cuma'sında törenle ziyarete açıldı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ait Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ikinci Cuma'sında törenle ziyarete açıldı. Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katıldığı açılış törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Peygamber Efendimizi'in mübarek Hırka-i Şerifi'ni görebilmek için birbirleriy-le yarışan vatandaşlar ziyaret sırasında duygulu anlar yaşadı.
                      Haberin devamı için TIKLAYINIZ

Webmaster : Mizgil RadioBABA ©2008

 

 

 ORUÇLA İLGİLİ

Kuran-ı Kerim'de Bakara Süresi'nde aşağıdaki ayetlerde belirtildiği gibi, (sayılar ayet numaralarıdır)

183. Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.

184. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.

185. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolay-lık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yü-celtmeniz ve şükretmeniz içindir.

186. Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.

Diyanet Kuran-ı Kerim tefsiri

ORUC TUTMANIN FAYDALARI

Hem vücut sağlığı, hem ruh sağlığı açısından birçok faydası vardır.      Oruç tutan kişi belirli bir müddet sonra açlığın ne olduğunu anla-maya başlar. Oruçlu iken yemek, içmek, cinsel temasta bulunmak yasak olduğundan kişi kendisini tüm bu arzu ve isteklere karşı frenlemiş olur. Mide belirli bir müddet boş kaldığından istirahate çekilir. Vücudun bir çok organları Ramazan Ayı boyunca istirahat eder. Sonuç olarak dinlenmiş vücut daha zinde çalışır. Ancak. iftarda boş mideye tıka basa yenirse işte o zaman hazım zor olacağından mideye yük binmiş olacak, daha fazla yorulacaktır. "devam edecek"

                       ORUCUN FAZİLETİ

        Sehl b. Sa'd'ın (r.a.) naklettiğine göre:

        Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur:
"Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır.
Bu kapıdan Kıyamet gününde yalnız oruç tutanlar girer. Onlarla beraber başka hiçbir kimse giremez.
(Kıyamet gününde) oruçlular nerede? diye çağrılır.
Oruç tutanlar kalkıp o kapıdan girerler. Oruçluların sonuncusu bu kapıdan içeri girdiği zaman kapı kapatılır, artık ondan içeriye hiç kimse giremez."